Met de statistiek software SPSS kun je verzamelde data inzichtelijk maken en er statistische analyses mee uitvoeren. Zo kun je verbanden en verschillen aantonen. SPSS is een belangrijk hulpmiddel bij het doen van kwantitatieve data-analyse. Het programma wordt veel gebruikt bij het doen van marktonderzoek, communicatie en bedrijfskundige onderzoeken. In dit artikel vertellen we je in het kort hoe SPSS in elkaar zit.

Hoe werkt SPSS?

Het computerprogramma heeft drie schermen. Dataset, Syntax en Output. De dataset is de data waar je de analyses op wilt uitvoeren. De Syntax is een soort logboek dat alle commando’s die je aan SPSS geeft opslaat. De output laat vervolgens tabellen, grafieken en resultaten van de analyses zien die je in SPSS hebt opgevraagd. Er zijn verschillende manieren om SPSS opdrachten te laten uitvoeren. Dat kan door de menu’s te gebruiken of door commando’s in te typen in de Syntax. Dit is een geavanceerdere manier om SPSS te gebruiken en is alleen aan te raden voor ervaren gebruikers. 

Hoe kan ik SPSS gebruiken?

Heb je SPSS voor een korte periode nodig? Bijvoorbeeld alleen tijdens je afstuderen? Dan kun je meestal volstaan met het downloaden van trial. In sommige gevallen kun je het programma gratis gebruiken via je onderwijsinstelling. Het is ook mogelijk om SPSS aan te schaffen via Surfspot. Ben je geen student dan moet je het programma aanschaffen via IBM, de maker van SPSS. De aanschafkosten liggen dan een stuk hoger. 

Wat moet ik doen als ik er niet uitkom?

Niet iedereen vindt statistiek even makkelijk. Ook het werken met SPSS kan complex zijn en het kan lastig zijn om de goede analyses uit te voeren. Als je moeite hebt met statistiek is statistiek begeleiding een goede oplossing. Studielab kan je leren om statistiek beter te begrijpen. Je krijgt begeleiding  bij het uitvoeren van de juiste analyses die nodig zijn voor je scriptie. Je kunt eenvoudig afspreken op afstand met de begeleiders. De begeleider helpt je met de uitwerking van je analyses. Zo weet je zeker dat alles klopt.