Als jij een eigen bedrijf hebt is beveiliging erg belangrijk, beveiliging van jouw website zorgt er voor dat je veilig bent tegen hackers of cyberaanvallen en dat mails die jij verstuurt niet bij de verkeerde mensen terecht komen. Zo heb je als website eigenaar vast wel eens het woord spf record voorbij horen komen. Alleen wat houdt dit precies in, wat voor functie heeft het en hoe krijg je dit op jouw computer geïnstalleerd? Dat zijn een aantal vragen die gepaard komen bij dit soort records.

Een SPF-record instellen op jouw controlepaneel

Een spf record staat voor sender policy frame. In de naam hoor je eigenlijk al de functie. De functie van het sender policy frame is dat het gebruikt wordt voor extra controle of de verzendende mailserver wel een mail mag versturen voor dat bepaalde domein. Het kan namelijk zijn dat dat niet het geval is en dat de mails van een vals e-mailadres afkomt.

Het gevolg hiervan is dat wanneer je op een link klikt of op iets anders in die mail dat je gehacked kan worden en dat is niet fijn voor het bedrijf en voor jou. Maar waar voeg je een spf-record toe? Je kunt een spf record gemakkelijk toevoegen, wat kosteloos gaat, via het controlepaneel. Je klikt op het tabblad domein en hosting en je vinkt aan waar je het record wilt toevoegen. Als je dit hebt geïnstalleerd, zal dit record elke mail die binnenkomt extra goed controleren.

Wanneer er een mail tussenzit die volgens het record niet gestuurd mag worden via het bepaalde domein waarvan die nu wel verstuurd is, wordt het direct in de spam gezet. In de spambox in jouw mail staan alle mails die misschien niet van het goede adres af komen.

Het verschil tussen verschillende protocollen die je kunt gebruiken als bescherming

Naast het spf record zijn er nog veel andere protocollen die speciaal voor jou als bedrijf zijn gemaakt. Er bestaat ook een ftp server, Ftp staat voor file transfer protocol en wordt gebruikt voor uitwisselingen die gebeuren van alle bestanden tussen verschillende computers.

Je verbindt vanuit de server verschillende computers aan elkaar om vervolgens de bestanden op dezelfde server te zetten. Deze server heeft een speciaal verkeer dat standaard via poort 21 gaat. Hierdoor wordt er geen gebruik gemaakt van encryptie. Ook wordt er gebruik gemaakt van de sftp, wat staat voor ssh file transfer protocol. Sftp maakt gebruik van ssh om de ftp verbinding zo veilig mogelijk te maken. Dit lijkt heel erg op elkaar, maar het grote verschil tussen deze twee is dat het gebruik met het ssh protocol nieuwer is en sneller gaat.

Het is fijn om ervoor te zorgen dat jij niet gehackt of aangevallen kunt worden omdat jij per ongeluk op een verkeerde link klikt in een mail. Om dit te voorkomen kun je één van deze servers of protocollen aanschaffen. Zij zullen ervoor zorgen dat dit niet zo snel zal gebeuren.