Het zelf aansluiten van sanitair is goed mogelijk als je weet hoe je waterleidingen moet omleggen of moet plaatsen. Heb je hier geen kaas van gegeten? Dan kun je er altijd voor kiezen om het leidingwerk in tact te laten en alleen het sanitair zelf te vervangen. Met deze tips wordt sanitair aansluiten in elk geval een stuk minder ingewikkeld. 

Verwijder het oude sanitair

Voordat je begint met het plaatsen van nieuw sanitair is het belangrijk om het oude sanitair te verwijderen. Zorg er allereerst voor dat je waterkraan dichtdraait. Ga voor het verwijderen niet aan de slag met een sloophamer maar verwijder het oude sanitair met een klein beetje liefde. Zo zorg je ervoor dat je geen onnodige schade aanricht.

Installeer de aan- en afvoer

Heb je het demonteren achter de rug en staat de ruimte niet blank? Dan kun je beginnen met het aanleggen van de aan- en afvoer. Als je de bestaande leidingen gebruikt is het een kwestie van plaatsen en afkitten. Wordt de hele ruimte echter omgegooid dan moet je de leiding een stukje verleggen. Je kunt hiervoor gebruik maken van hulpstukken als t-splitsingen en bochten. Zijn deze voorzien van rubberen ring? Dan kun je deze eenvoudig in elkaar schuiven om de klus van het omleggen te klaren. 

Nieuw sanitair aansluiten

Als alle leidingen goed liggen start je met de installatie van sanitair. Zet het sanitair op de juiste plek boven de afvoer en teken schroefgaten af. Boor de gaten vervolgens in de vloer of muur en sluit de afvoer aan. Zorg er tot slot voor dat je het sanitair afwerkt met kwalitatieve siliconenkit om lekkages te voorkomen. Laat de kit minimaal 24 uur uitharden voordat je het nieuwe sanitair in gebruik neemt om schade te voorkomen.