De bedrijfsidentiteit en cultuur staat bij bedrijven vrij centraal. Het is dan ook niet gek dat het kantoor ook ingericht wordt op deze bedrijfsidentiteit. De identiteit moet visueel ook overdraagbaar en representatief zijn voor klanten die het kantoor bezoeken. Toch kan het type auto dat zakelijk gereden wordt ook betrekking hebben op de bedrijfsidentiteit. Je ziet dat bedrijven steeds meer één of meerdere leaseauto’s tot hun beschikking hebben waarmee werknemers o.a. klantenbezoeken mee uit kunnen voeren. Voordat je als bedrijf dus daadwerkelijk een leaseauto kiest, is het verstandig om je af te vragen welke auto het meest geschikt is voor de aanwezige bedrijfsidentiteit.

Elke auto heeft zijn eigen uitstraling


Bekende merken als BMW, Mercedes en Audi hebben allemaal een bepaalde uitstraling die voor velen ook een identiteit met zich meebrengt. De uitdaging zit hem voor een bedrijf dus ook in het zoeken van een perfect match, waarin de identiteit van de auto passend is voor de bedrijfsidentiteit die uitgestraald dient te worden. Staat het bedrijf voor innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Dan is een elektrische leaseauto een goede keuze. Van welk merk je dan een auto huurt is geheel afhankelijk van voorkeur. Een Tesla is wellicht de beste keuze, omdat over dit merk algemeen bekend is dat de auto’s elektrisch zijn. Het toont aan dat je als bedrijf meegaat in de laatste ontwikkeling en risico’s durft te nemen. Daarnaast heeft de Tesla ook wel een bepaalde klasse. Wanneer je binnen de premium markt opereert is dit dus zeer geschikt.


Verschillende leaseconstructies


Bij het zakelijk leasen van een auto, ook wel full operational lease genoemd, huur je de auto vaak voor een minimale periode van 24 maanden. Je ontvangt dan maandelijks een factuur met daarin alle kosten. Je hebt zo als bedrijf geen administratieve verantwoordelijkheden en de auto is niet drukkend op de balans van de bedrijf, aangezien de leasemaatschappij eigenaar blijft. Het enige nadelige aan full operational lease is dat je van te voren dus moet bepalen hoe lang je de auto wilt rijden en hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden. Shortlease is dan een goed alternatief. Deze lease constructie lijkt zeer op full operational lease, alleen biedt het je de mogelijkheid om een auto voor een kortere periode te huren.

Shortlease


Bij shortlease zijn dus ook alle kosten gedekt. De looptijd is echter een stuk korter. Bij sommige leasemaatschappijen kun je al een auto huren vanaf één maand. De bedrijfsidentiteit kan altijd veranderen en hier moet je als onderneming flexibel op inspelen. Bij short lease kun je na één maand het leasecontract dagelijks opzeggen. Hierbij geldt wel hoe langer je een auto huurt, hoe goedkoper de maandelijkse prijs. Indien je hem dan toch eerder inlevert, betaal je het tarief dat hoort bij de werkelijk gereden tijd. Zo heb je als onderneming geen onverwachte kosten en kun je de auto altijd aanpassen aan de dan heersende bedrijfsidentiteit.