Wat een onvoorspelbare winter hebben we dit jaar. Vaste lezers zullen weten dat we de afgelopen weken hebben geblogd over zowel vorst als wateroverlast, en de algehele milde aard van het seizoen tot nu toe (in het zuiden in ieder geval) doet sommige van onze klanten vragen of ze moeten beginnen met maaien hun gazons weer. Zoals we al eerder hebben gezegd, is onze maaimantra in de herfst: “Als het gras groeit, blijf maaien”, en hetzelfde geldt zeker nu we de winter ingaan. Dit milde klimaat zal uw gras aanzetten om te groeien, en ons advies is dat als u in staat bent om het te maaien, dat dan alsjeblieft. Je helpt het eindeloos, op een aantal manieren, en je geeft het een zachte kickstart terwijl we richting de lente gaan. Zorg ervoor dat u de maaihoogte onder controle houdt, zodat deze niet te lang en niet te kort is, en maai niet als het gazon te nat is. Een keer per maand gemiddeld op dit moment een snee halen, zal het veel goed doen. De voordelen van het maaien van uw gazon in de winter zijn onder meer een betere luchtstroom rond de grasplanten waaruit het gazon bestaat en, vooral op die heldere, frisse, zonnige dagen, zal goed gemaaid gras de schaduw verminderen die door de laagstaande zon over de messen wordt geworpen . Die grasplanten halen het beste uit elke druppel zonlicht die je ze kunt geven!
Aan de andere kant zijn er een paar punten waarmee u rekening moet houden als u overweegt het gazon in deze tijd van het jaar te maaien.

Tuinmachines en voeten op een nat gazon

Probeer waar mogelijk te vermijden dat u op een nat gazon loopt, aangezien u het comprimeert. Dit slaat problemen op voor later in het jaar, omdat de verdichting ertoe zal leiden dat uw gras vlekkerig wordt. Als vuistregel geldt dat als uw gazon onder uw voeten zakt terwijl u erop loopt, het te nat is om te maaien. De schade die wordt veroorzaakt door voetstappen op een nat gazon valt echter in het niet, vergeleken met wat uw grasmaaier zal doen. Niet alleen zullen de grond en het gras worden verminkt, maar uw maaier zal ook verstopt raken met gras. Dit maaisel zal wachten op het meest ongemakkelijke moment om zichzelf van uw machine te werpen, in bosjes vallen die het gazon bedekken en de groei ervan belemmeren. In extreme gevallen kan dit zelfs een gazon helemaal doden.
Over het algemeen wegen de voordelen van maaien in de winter zwaarder dan de nadelen, dus als u uw gazon kunt maaien, idealiter met maandelijkse tussenpozen, investeert u in de gezondheid en het welzijn op de lange termijn. Tegen de tijd dat je dit leest, is er natuurlijk alle kans dat we een koudegolf hebben gehad en dat het land tot stilstand is gekomen onder een paar meter sneeuw! Laten we hopen van niet, maar als het betekent dat we nog een blogpost moeten schrijven over de gevaren van besneeuwde gazons, dan betekent dat in ieder geval dat we de hele reeks spijtige seizoenssituaties hebben voltooid!

Krijg je kale polekken in het gras, dan is de beste tijd voor nieuwe graszoden natuurlijk de herfst, zeg maar tot half november. Lukt dat niet dan kan dit nog vroeg in het voorjaar.